- Calea Bucuresti, nr. 82, B2-2, Otopeni
Articole / FEDCAR in media
Gabriela Ţinteanu | ECONOMICA.net
CAR-ul, mai bun decât orice bancă: oferă 5% dobândă pentru economii şi nu percepe impozit sau comision
Casele de Ajutor Reciproc, alternativa ceauşistă a tradiţionalului CEC, s-au modernizat în ultimii 27 de ani, s-au constituit în asociaţii şi au făcut parteneriate internaţionale şi au ajuns să ofere dobânzi şi de 5% pe an pentru economiile proprii şi credite până la cinci ani. Conform Codului Fiscal, economiile membrilor înscrişi în CAR-uri nu sunt supuse nici unui fel de impozitare de tipul celor percepute de bănci. Dobânzile la bănci sunt de la 0,01 la 1,25% pe an.
CAR-urile funcţionează pe teritoriul României în baza mai multor legi: 122 legea CAR, OG 26 pentru funcţionarea organizaţiilor non-guvernamentale şi legea 93 privind funcţionearea IFN-urilor, conform declaraţiilor lui Florin Simion, director executiv al Federaţiei Caselor de Ajutor Reciproc (FEDCAR).
Aceste instituţii financiare de tip nou funcţionează ca nişte asociaţii şi principala diferenţă faţă de vechiul CAR este dată de faptul că nu mai trebuie să economiseşti o perioadă de timp o sumă fixă pentru a obţine un împrumut. În plus, dacă vrei să economiseşti, economiseşti, dacă vrei să te împrumuţi, te împrumuţi, fără ca cele două acţiuni să fie condiţionate una de existenţa celeilalte.
„După ce ai plătit o taxă de membru al CAR-ului pentru care optezi poţi să începi să faci depuneri în fondul social. Nu este vorba de depozit, deoarece conform legii nu avem voie să atragem depozite, este un fond social unde depunerile fiecărui membru sunt recompensate cu o dobândă anuală care diferă de la CAR la CAR, de la 1% până la 5%, în funcţie de politica fiecărui CAR", a declarat Florin Simion. Taxa respectivă este un modică, de 5-7 lei sau 10 lei, maximum 20 de lei.
De asemenea, dacă membrul CAR doreşte să îşi retragă la un moment dat depunerile şi nu are vreun împrumut în derulare, ele îi sunt puse imediat la dispoziţie de către asociaţie fără să fie taxate cu impozitul de 16% pe câştig,ca în cazul băncilor. În plus, nu există sumă fixă de depunere sau perioade impuse, ca în cazul băncilor.