• Calea Bucuresti, nr. 82, B2-2, Otopeni

Indicatorii PEARLS

Indicatorii financiari de prudentialitate PEARLS/FEDCAR


In 1990, Consiliul Mondial al Uniunilor de Credit (WOCCU) a dezvoltat un set de indicatori financiari denumit "PERLAS" sau "PEARLS" (marca inregistrata).

Este un sistem integrat de indicatori de monitorizare si avertizare timpurie a activitatii financiare a Caselor de Ajutor reciproc.

Federatia, ca membru in WOCCU, are dreptul sa foloseasca acest set de indicatori, sau sa preia indicatori proprii specifici. 


In fiecare tara, odata cu dezvoltarea sistemului uniunilor de credit a luat fiinta si o Autoritate Competenta (de reglementare si supraveghere), sau uniunile de credit au trecut direct in reglementarea Bancilor Centrala din respectivele tari. Autoritatea Competenta/Banca Centrala a impus setul lor de indicatori, modalitate de raportare, formatul acestora, modul de calcul si termenele de raportare. In marea majoritate a tarilor unde se folosea sistemul PEARLS, acesta a fost modificat, sau schimbat in functie de cerintele de raportare impuse.

Asa s-a intamplat si in Romania, in cadrul Federatiei. Indicatorii sistemului PEARLS au fost regrupati, redenumiti, astfel incat sa se continue evaluarea pe baza lor, dar intr-o forma modernizata, mai compacta, sub numele de Sistemul de Indicatori FEDCAR. Acesta a preluat exact formulele de calcul ale PEARLS, si este folosit si in prezent pentru raportarile din cadrul federatiei.


Folosirea sistemului de evaluare PERLAS/FEDCAR are urmatoarele avantaje:

  • Utilizarea formulelor si a indicatorilor financiari standardizati elimina criteriile diverse utilizate de catre CAR in evaluarea operatiunilor lor.

  • Creeaza un limbaj financiar comun in cadrul grupului.

  • Imbunatateste comunicarea, ceea ce permite o mai buna intelegere a conceptelor de baza, impreuna cu o angajare in atingerea unei uniformitati a calitatii si a intaririi fiecarei institutii, prin imbunatatirea domeniilor operationale deficitare.

  • Intocmirea de clasamente comparative intre uniunile de credit; standardizarea informatiei financiare elimina diversitatea si ofera o unealta eficienta si efectiva de comparare a performantelor institutiilor, la scara nationala.

  • Obiectivitatea comparatiilor, care este data de faptul ca in cadrul comparatiilor nu sunt inclusi indicatori calitativi sau subiectivi, ci numai informatiile financiare extrase din bilanturile institutiilor.

  • Pe langa utilitatea sa ca unealta de management, sistemul PERLAS/FEDCAR ofera cadrul unei supravegheri unitare.

LPAT (Loan Portofolio Analisys Tool)

Este un instrument legat de sistemul de indicatori PERLAS, cu ajutorul caruia se tine evidenta la zi a imprumuturilor neperformante. Se pot edita rapoarte zilnice, sau la orice perioada dorita, asa incat sa se poata urmari, atat situatia rauplatnicilor, cat si nivelul necesar al ajustarilor pentru sumele restante. 

Business plan (Plan de afaceri)

Este un alt instrument financiar, integrat cu sistemul de indicatori, cu ajutorul caruia anual se fac planificari si calibrari ale activitatii financiare din fiecare CAR membra a FEDCAR. Acest intrument faciliteaza conducerea zilnica a activitatii, stabileste marimea necesara a efortului financiar al institutiei, cat si nivelul necesar al nivelului dobanzilor la imprumuturi, astfel incat activitatea CAR sa fie eficienta si membrii sai sa fie cat mai bine sprijiniti in satisfacerea nevoilor lor.